2018 Evropská výstava Herning

 

29. EVROPSKÁ VÝSTAVA, 9. – 11. 11. 2018

Po třech letech se konalo další evropské drobnochovatelské klání, tentokrát v, pro většinu Evropanů dosti nevhodně položeném, dánském Herningu. Příznivci sportu znají toto město z letošního světového hokejového mistrovství, chovatelé skotu pak jako dějiště vyhlášených výstav dobytka celé Skandinávie. Pro většinu účastníků, vystavovatelů i návštěvníků, nebo jen i těch, kteří o účasti na této akci přemýšleli, to ale bylo místo „hodně z ruky“, lidově řečeno.

 

Přesto se ale našlo mnoho vystavovatelů, kteří si tuto akci nechtěli nechat ujít, protože co si budeme povídat, mít doma Evropského mistra, nebo Evropského šampiona nemá hned tak někdo. Přestože oproti minulému dějišti ve francouzských Metách byl pro našince Herning ještě více z ruky, sešlo se českých vystavovatelů ještě více než právě před třemi lety. V sekci králíků jsme dokonce mezi národy patřili na druhé místo, po bezkonkurečně nejsilnějších Němcích.

 

Z našeho spolku jsem své králíky opět vystavil já a tentokrát jsem do klání vyslal i opeřence – holuby. Čtyřčlenná kolekce velkých činčil, k mému velkému rozmrzení i s ohledem na celoroční přípravu, vykazovala díky teplotně nevyrovnanému podzimu nehotovou, rozlínalou srst, a to se bohužel (a opět) projevilo na bodovém hodnocení. I tak ale jedna ze samiček obdržela 96 bodů a tím se nemohl pochlubit žádný z česko-slovenských kolegů - vystavovatelů činčil. V sekci holubů jsem se cítil poněkud silnější, ostatně při prezentaci národního plemene (moravský pštros černý) by se žádný tuzemec slabě cítit neměl. Sice mí čtyři vybraní opeřenci našli přemožitele, ale i tak jedna z holubic obdržela 95 bodů a „utrpěla“ čestnou cenu (v praktické finanční podobě 10 euro).

 

Do spolku byli z této výstavy importována dvě zakoupená zvířata, obě mimořádně kvalitní – silný, typický jedinec francouzského berana divokého do chovu Adély Marianové s oceněním 96 bodů a Evropská šampionka plemene tuluská husa, rovněž 96 bodů. Prodejní ceny pak byly logicky poplatné prestiži akce, takže například ona husa přišla na „lidových“ 180 euro. Pokud se někdo nad touto částkou pozastaví, či se o něj pokusí mdloby, pak pro dokreslení situace doplním, že se zde našli holubi s prodejní cenou 3 000 euro 😊. Ovšem to už byl opravdu extrém.

 

Musím zde zmínit i další dva vystavovatele okresu Mělník, a to Janu Královou a Bohumila Slámu. I oni byli v kontextu hodně vidět, protože slepice zakrslé australky Jany Králové obdržela 95 bodů a čestnou cenu a holub plemene turbit Bohumila Slámy dokonce 96 bodů a cenu si odnáší rovněž.  

  

Výstavu přes značnou vzdálenost od domova navštívila řada přátel – chovatelů, které známe z našich cítovských výstav, na místo se konal i autobusový zájezd. Z našeho spolku jsem se na akci po celou dobu vyskytoval já, Pavla Kocábková pak po dva dny.

Výstavu je zapotřebí celkově hodnotit velmi kladně, rozdíl dánského přístupu byl proti francouzskému markantní – od samotného rozmístění expozic, které byly prostorné a nestísněné, po perfektně zajištěného ošetřování zvířat či jejich prodej.

Co říci závěrem. Snad jen to, že „Cítov“ je opět zanesen v katalogu této vrcholové evropské akce, která byla obeslána 8 580 králíky, 7 787 holuby a 9 963 kusy drůbeže. Příští akce v roce 2021 se bude konat na území Rakouska ve městě Tulln cca 300 km vzdáleného a je předpoklad, že české zastoupení bude ještě silnější než na dvou uplynulých akcích. A osobně věřím, že i cítovská stopa bude silnější. Vždyť zvířata i um na to máme!

David Rameš