Podzimní výstava 2023

 

Tak, je to za námi. Ve vzájemné spolupráci organizátorů, vystavovatelů, návštěvníků nebo i jen sympatizátorů a pomocníků z okolních spolků, se nám povedlo opět uspořádat velkou místní výstavu v našem chovatelském areálu, kterou je každoročně uzavřena výstavní sezóna okresu Mělník.

Přes 400 přihlášených králíků znamenalo, že poprvé od roku 2019 musel být závěr jejich expozice umístěn do patra výstavní haly, ovšem i zde byly kapacity expozic drůbeže a holubů zcela naplněny. Bylo využito všech 84 možných voliér pro drůbež a všech 150 jednotlivých klecí na holuby. Zkrátka: plný dům 😊

O posouzení se postarala „stará známá“ parta posuzovatelů, tedy až na jednu premiéru v podobě Drahomíry Sirotkové, která spolu s Josefem Erlichem soudcovala holuby. Vše ostatní bylo opravdu v zajetých kolejích, tedy expozici drůbeže zvládli Pepové Vilhelm a Ješetický a králíky posuzovali Dana Caithamlová, Dušan Kunc, Ing. Miroslav Pawlas, Ing. Zuzana Krausová, a to pod vedením vedoucího posuzovatele a předsedy ÚOK králíků Petra Sirotka. Asistenci rovněž přidal „další“ člen ÚOK a adept na posuzovatele Mgr. Lukáš Vacík.

Právě expozice králíků se postarala o jednu mimořádnost letošní výstavy, kterou bylo početné zastoupení plemene činčila velká. Avizovaných 20 kolekcí (reálně bylo posouzeno 79 ks) Čv znamenalo republikový unikát na výstavě tohoto typu a více zvířat plemene Čv lze nalézt pouze na speciální klubové výstavě, protože ani na Celostátní výstavě Chovatel 2023 jich není víc! Posouzení této „místní speciálky“ provedl právě zmíněný Petr Sirotek, kterému se doslova a do písmene muselo o činčilách ještě dlouho zdát 😊 Příjemným a opravdu nečekaným výsledkem bylo hodnocení závěrečné kolekce ve výsledném součtu 385,0 bodů, která obsahovala i ojedinělé hodnocení 97,0 b. (to bylo prvně zaznamenáno na naší výstavě v roce 2021, zde se jednalo teprve o jeho druhé udělení)! Nad tímto výsledkem by se „snad“ mohli někteří zasvěcení pousmát, nicméně tento výsledek byl kontrasignován dalšími dvěma posuzovali, kteří mají své zkušenosti s posouzením vrcholných výstav klubu chovatelů činčil velkých.

Samotnou výstavu navštívilo přes 400 platících návštěvníků a i čísla prodeje zvířat byly uspokojující – vždyť obrat z prodeje přesáhl 70 tis. Kč. Výsledek výstavy jako celku hodnotíme velmi kladně. Povedlo se nám uspořádat silně obsazenou výstavu, tematicky (podzimně) vyzdobenou, které přinesla pěkné výsledky a těšila se zájmu odborné i laické veřejnosti. I tímto počinem jsme oslavili 55. výročí založení našeho spolku a 40. výročí otevření našeho areálu k současnému účelu. Tak zas na viděnou o Velikonocích!

Kompletní katalog s oceněním naleznete ZDE