2017 Vesnice roku

 

Kdo si hraje nezlobí, aneb sejdeme se na plovárně. 

Takový byl leitmotiv připravený v rámci návštěvy hodnotící komise soutěže Vesnice roku Středočeského kraje 2017. Celá akce proběhla téměř výhradně v prostorách cítovského koupaliště, kde se, podobně jako v roce minulém na hřišti, prezentovaly místní spolky a vůbec všelijací místní umětelové s jasným cílem, a to oslnit komisi a opět získat nějakého to vysoké ocenění.

Pro nás chovatele by se ale úvodník mohl jmenovat i jinak, třeba "Výstava v parku po 35 letech". Naposledy se totiž zde drobnochovatelská výstava uskutečnila v roce 1982, od roku 1983 už se výstavy konají ve stávajícím areálu. Pro řadu pamětníků to tak bylo snad i milým připomenutím patnáctileté éry venkovních výstav, i když je pravdou, že ne vždy se konaly za ideálních podmínek. Koneckonců jsme se o tom mohli přesvědčit i nyní. 

Pro komisi byla připravena ukázková expozice králíků se 13 našimi členy chovanými plemeny králíků, dvěma voliérami drůbeže a klecí holubů. Jako perlička byl předveden i populární "drůbeží fotbal" v dokonale stylizovaných kulisách fotbalového stadiónku. Toto aranžmá potěšilo oko nejen členů komise, ale i přítomné dětské stafáže. A to i přesto, že oba týmy (bílí brojleři a divoce zbarvené vousaté hedvábničky) vykazovaly jen pramalé nadšení pro zamýšlenou hru... Naše expozice byla doplněna o dvě tabla s fotkami z historie i současnosti našeho spolku, ukázány byly i fotky z výstav právě na tomto místě v parku konaných. Perličkou pro komisi byla jistě i ukázka posuzování králíků, kterou ochotně předvedl Václav Chmelík.

Jak bylo zmíněno, na výstavy v parku se často poměrně nostalgicky vzpomíná. Ne vždy ale jsou vzpomínky příjemné, zejména pak, když je vzpomenuto na nepřízeň počasí. Návštěvníkům i exponátům pršelo (nedej bože sněžilo) za krk, vítr foukal, někdy se stalo, že se tak povalily klece a i holubi ulétli. A trochu podobné to bylo i nyní, 30. června kolem 15 hodiny. Panuje velmi horké letní počasí, expozice jsou idylicky umístěny ve stínu rozhlehlých letitých parkových dřevin, ale od JZ se přiblíží mohutný bouřkový mrak a jako na truc zhruba v polovině dvouhodinové přítomnosti komise udeří průtrží na dílo měsíce logisticky připravované. Tím samozřejmě není hovořeno jen o expozici chovatelů. Ovšem právě ta postižena zásadně, tak nějak jsme ochranu proti dešti neřešili, a tak hlavně králíci musí být alespoň provizorně zakryti vším, co bylo po ruce. Komisi tak byla předvedena tak trochu zmoklá ukázka naší činnosti, ale snad to nebude mít na celkový dojem zásadní vliv.

Takže budeme s napětím očekávat, jaký výsledek naše snažení přinese. To se dozvíme na konci června...

 

Fotky z akce jsou k vidění zde:

http://sbfotocitov.rajce.idnes.cz/NAVSTEVA_KOMISE_VESNICE_ROKU_2017/


 

28. 6. 2017 Přichází rozhodnutí!

V Kutné Hoře jsou v odpoledních hodinách vyhlášeny výsledky soutěže Vesnice roku Středočeského kraje. Po loňském úspěchu má naše obec ty nejvyšší ambice, ty sice vyslyšeny nebyly (divné - členové komise od nás obdrželi celou řadu skrytých úplatků :-) ), nicméně Modrá stuha je právě tím, kam jsme cílili již v minulosti.  

Co vlastně je ono ocenění? Oficiálně toto:

Ocenění zpravidla obec získává jako celé společenství, nejen jako samospráva. Znakem společenského života vesnice je mj. to, že jej vytvářejí lidé nejen pro ostatní, ale i pro sebe. V oceněné obci bývá řada spolků tradičních i novodobých, udržují se a obnovují tradice a obyčeje. V ocenění je důležitá péče o duchovní hodnoty obce a návaznost na tradice. Obce v pohraničí a v blízkosti měst mají situaci těžší, nicméně i zde již nové generace tvoří nový život v obci navazující na staré rytmy.
Pro posouzení kontinuity společenského života jsou důležité kroniky obecní i spolkové, autentické akce spolků i dokumenty obce. Významným subjektem je škola, která bývá kritickým místem života obce.

 

Takže? Takže po velkém společném úsilí se dobrá věc podařila, místní spolky a instituce, pod obratnou koordinací vedení naší obce, byly řádně oceněny. A potěšením možná budou i finance, které jsou s uděleným oceněním spojené :-)