2023 Lipsko

 

Třetí adventní víkend se většinou tráví tradičnějšími způsoby, ale tentokrát to nešlo jinak. Jen si to představte: mějte řadu klecí na králíky, v jedné rovině, dejme tomu o průměrné šířce 60 cm. Pak bychom se dostali na neuvěřitelně dlouhou řadu patnácti kilometrů, naplněnou všemožnými plemeny čistokrevných forem králíků. A právě takový zážitek přinesla Spolková výstava králíků (Bundesschau) v německém Lipsku, na kterou bylo přihlášeno přes 24 000 králíků, čímž se tato akce stala (zatím) největší akcí planety této dekády.

Vlastně to byl jen prostý důkaz toho, kdo je králíkářská velmoc a je velmi pravděpodobné, že se na tom ani budoucnosti jen tak něco nezmění. Německo navíc určuje šlechtění většiny králičích plemen, a tak nejeden tuzemec čerpá z tohoto rozhlehlého rybníku dovozem chovného materiálu. Ovšem ani pokud by k návštěvě akce nebyl výše uvedený důvod, pak jen prosté shlédnutí vrcholu výstavní sezóny 2023 stálo za to!

S ohledem na to, že Lipsko je pro naše chovatele velmi dobře dostupné (od nás z Cítova 220 km, většinově po dálnici, tj. cesta zabere autem většinou do 2 hodin jízdy), tak nebylo divu, že čeština či slověnština zněla výstavištěm poměrně často. Čím dál ještě tato výstava může zaujmout? No, pojďme ji třeba porovnat s naší všeobecnou celostátní výstavou. Vstup: Hrozen, resp. had fronty před vstupem se při takové akci čekat dá, ať jste v Lysé nebo Lipsku. Přestože je v činnosti jistě 10 pokladen, čekací doba na zakoupení lístku a poukázky na katalog je po otevření (od 7 hodin!) na desítky minut. Pokud jste ale vystavovatel a máte vstupenku zakoupenou, pak procházíte po načtení čárového kódu z přihlášky v podstatě ihned. Dobrý podnět pro nás. Prodej zvířat: Fronta se vine téměř přes dvě haly a spojovací krček! Všichni, kdož si stěžují na podmínky na našich vrcholových výstavách, by si měly tento zážitek také prožít. S ohledem na počet prodejních míst nicméně stání ve frontě na půlden opravdu nebylo. Co ale bylo pro nejednoho našince překvapením je kvóta na nákup zvířat v počtu dvou kusů. Takže žádné hromadné nákupy pro celý autobus tak, jak to známe v případě některých chovatelských kolegů z Východu. Kup si dva králíky a pokud chceš víc, mazej znova do fronty 😊. Zde je zapotřebí říct, že český systém s prodejem pomocí QR kódů je progresivní a byl opakovaně německými návštěvníky naší celostátky oceňován. Občerstvení a posezení: Jedna lipská hala pojmula všechny králíky (!) a další pak sloužila pro zmíněný prodej a občerstvení. Kdo zná rozlohu tamních hal, dokáže si představit, že o místo k sezení nouze nebyla. A ceny? Rozhodně nic přehnaného, ať už se jednalo o kávu či párek. Bohužel, nejen Nutella je v Německu levnější, ale nutno říct, že na obdobné akci u nás zaplatíte stejně, nebo spíše i víc.

Ale dost nářků.

Ještě nedávno bychom si nedokázali na německé výstavě představit větší účast našich chovatelů. Tento stav začal měnit před lety Josef Zuska a dnes už se jedná o celou řadu chovatelů, kteří mají chuť poměřit síly z německými špičkami. A to ani nemusí být členy tamního svazu, protože „bundeska“ je už výstavou otevřenou pro všechny zájemce. S ohledem na její rozsah a prestiž tak může tato akce v klidu konkurovat Evropské výstavě. Čeští vystavovatelé pak jistě nepřijeli hrát pouze druhé housle. Pojďme si to tedy shrnout.

Dvě kolekce činčil velkých se ziskem 383,5 a 385,0 body předvedl David Rameš. Na druhou uvedenou získal čestnou cenu a zaostal za německým mistrem o pouhý bod!

Největší účast měli tradičně chovatelé vídeňských plemen. Jednu kolekci Vm vystavil Miroslav Kozub s celkem 385,0 body. Málo to není, ale zůstal bez ocenění. Vítěz plemene získal 389,0 bodů. Úřadující Mistr ČR Ondřej Kouša předvedl kolekci Vmš a získal čc na jedince 97,0 body. Celkem jeho kolekce se součtem 383,0  zaostala za vítězem o 4 body.

V bílých předvedl Mirek Kozub kolekci 382,5 a 385,5 bodů. V druhé kolekci získal čestnou cenu na jednotlivce 97,0 body a rovněž čc na kolekci jako takovou. Vítěz plemene měl 387,5 bodu.

V šedých reprezentoval Josef Zuska, ale 382,5 bodů žádné ocenění nepřineslo. Vítěz bral 388,5 bodů. Další český mistr Jan Pešula předvedl kolekci marburských se součtem 384,0 bodů. Vítěz plemene obdržel 387,0. Saténové slonovinové červenooké předvedl Jiří Andrš s bodový součtem kolekce 383,5 bodů. Na vítěze ztratil 5 bodů. Kastorexe vystavil český mistr Karel Marian, ale bodový součet kolekce 383,5 žádnou cenu tentokrát nepřinesl.

Silné zastoupení měli Češi mezi stříbřitými malými. Sm vystavil Vojtěch Bušek. V kolekci se součtem 384,5 bodu obdržel čč na jednotlivce s 97,0 body. Jeho druhá kolekce získala o půl bodu méně, vítěz plemene získal 387,0 bodů.

Sž reprezentovali hned dva chovatelé: Mistr ČR Martin Záhrubský hned třemi kolekcemi, kde na 385,5 získal čestnou cenu a ještě k tomu na jednotlivce s 97,0 body,

dále na kolekci 385,0 bral cenu na jednotlivce s 97,0 body

a konečně na kolekci s 386,0 bral čestnou cenu.

Martin Bušek byl ještě o kousek úspěšnější. První kolekce s 384,5 body sice nic nebrala, ale druhá s 386,0 body získala vyšší čestnou cenu (ZDRKE). Za vítězem kolekce zaostala o bod a půl.

Nakonec se ještě vrátíme k aljaškám. Zde reprezentoval opět Martin Záhrubský s kolekcí 386,0 body a ziskem čestné ceny ZDRKE. I zde za zmínku stojí vítěz plemene, tentokrát i jmenovitě. Jürgen Grandl obdržel nejlepší ocenění výstavy s celkovým součtem 390,0 bodů!!! Co pro tento výsledek udělat? Nic menšího, než získat 4x 97,5 bodů 😊

Co říct závěrem? V roce 2024 nás čeká Evropská výstava. Snad bude v Lysé, snad v Brně, kde by ji nové vedení ČSCH rádo vidělo. Tam by ji rád viděl kdekdo, ale má ČSCH na takovouto výstavu? Finančně, organizačně a může mít na ní vůbec chuť po tom, co viděl v Lipsku? Všichni, kdo tam byli, vědí, že srovnání bude fatální…