2023 Tautenhain

 

Ve dnech 5. – 6. 8. 2023 proběhla tradiční saská zemská výstava mladých králíků v Tautentainu. Letos bylo přihlášeno necelých 2 000 jedinců, což bylo o cca 400 méně než v roce minulém. Ovšem zároveň je zapotřebí dodat, že stále stoupá popularita výstavy u českých chovatelů, což dokazuje 125 předvedených zvířat z tuzemska (z toho 16 ks dodali cítovští chovatelé Karel Marian a David Rameš)! A nejen to. Cestu na tuto výstavu nalézá stále větší počet českých návštěvníků a jsou pro to jednoduché důvody: první větší akce ukončující okurkovou sezónu a otvírající tu výstavní, vzdálenostní dostupnost místa výstavy (208 km z Prahy po D7), pro mnohé známé a příjemné prostředí „východního“ Německa a zejména možnost nákupu chovného materiálu za relativně příznivé „letní“ ceny.

Jak už bylo napsáno výše, letošního 29. ročníku této zemské výstavy se zúčastnilo 125 králíků od českých chovatelů a jedná se o počet značně výmluvný, reflektující oblíbenost akce. Tento počet se pak promítl i do získaných ocenění, přičemž hned 7x to byl zisk nejcennějšího titulu – Mistr (Jiří Pacovský na BOdiv, Lýdia Ondíková na FBbčo, David Rameš na Čv, Miroslav Kozub na Vb, Lukáš Vacík na Bu, Antonín Stehlík na ASč a Miroslav Kocourek na Heč), ale i dalších nižších cen různých stupňů, kterých naši chovatelé získali celkem 12. Vezmeme-li v úvahu, že bylo předvedeno 30 úplných českých kolekcí, pak nějaký stupeň ocenění získalo téměř 2/3 z nich, a to je jistě výsledek hodný respektu!

Čtvrtečního posuzování se tradičně účastní někteří čeští chovatelé, kteří zde vypomáhají ať už z důvodu členství v německých spolcích, nebo pro získání zkušeností s trochu odlišným způsobem posuzování mladých králíků v Německu. Je pak velmi potěšitelné, že premiéru právě v posuzování na této výstavě absolvoval český posuzovatel Jiří Andrš, který zde pravidelně úspěšně vystavuje a má i své členství v jedné ze saských základních organizací.

Sobotního slavnostního zahájení se zúčastnili představitelé sekce chovatelů králíků ČSCH v čele Petrem Sirotkem a měli tak možnost jednat jak s vedení saského svazu, tak samotným prezidentem německého králíkářského svazu (ZDRK) Berndem Grafem. Zde je nutné vyzdvihnout změnu v přístupu nové ÚOK a akcentu na mezinárodní, prozápadní orientaci. Právě absence komunikace se silnými králíkářskými svazy (Německo, Rakousko, Francie) byla dlouhodobě terčem kritiky minulé ÚOK, která o takovouto komunikaci zjevně nestála přesto, že výše uvedené svazy (zejm. ZDRK) možnost k jednáním a spolupráci opakovaně nabízely. Na proběhlém jednání byla opět diskutována možnost a forma spolupráce na vzájemném bezplatném zapůjčování výstavního fundusu mezi svazy (ZDRK má zájem výpůjčky v rámci letošní celoněmecké výstavy králíků v Lipsku a ČSCH zase v rámci Evropské výstavy králíků v roce 2024), ale i dalších záležitostí, zejm. pak nadcházející v Česku konané Evropské výstavy, kterou však doposud halí značně hustý závoj nejasností.

Kompletní katalog s oceněním naleznete ZDE